Železo in pomankanje v telesu

Telo vsebuje med 4 in 5 g železa. To v telesu opravlja številne funkcije. Predvsem je nujno potrebno za nastanek hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, ki s krvjo prenaša kisik do tkiv in organov. Prav tako igra pomembno vlogo v imunskem sistemu. Znano je, da so ljudje, ki imajo nizko raven železa v krvi, manj odporni na okužbe.

Kaj je anemija?

Anemija je bolezen, pri kateri je koncentracija rdečih krvničk (eritrocitov) ali hemoglobina v krvi znižana zaradi krvavitve, zmanjšanega nastajanja ali povečane razgradnje eritrocitov oziroma kombinacije teh pojavov. Zaradi tega se zmanjša sposobnost krvi za prenos kisika do celic. Kisik se namreč v pljučih veže na železo v hemoglobinu in potuje po telesu. Ȉe so eritrociti premajhni, če jih je premalo, če so krhki ali imajo premalo hemoglobina, je preskrba tkiv s kisikom slaba.

Simptomi ob pomanjkanju železa:

  • kronična telesna in duševna utrujenost,
  • razdražljivost,
  • slaba koncentracija,
  • glavobol,
  • omotica,
  • pekoč jezik,
  • razpoke v ustnih kotih,
  • krhki lasje in nohti,
  • slaba odpornost na nizke temperature in
  • zmanjšana odpornost na okužbe.

Pri otrocih pa lahko pomanjkanje železa povzroča:

  • nemir,
  • motnje koncentracije in
  • motnje zbranosti.

Slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa je najpogostejša motnja, ki nastane zaradi primanjkljaja v prehrani, anemijo pa naj bi imela dvanajstina prebivalstva na svetu. Bolj pogosta je pri ženskah, prizadene namreč vsako četrto žensko.

Potrebe po železu

Največ železa potrebujejo novorojenčki in majhni otroci. Dojeni otroci porabijo zaloge železa do starosti 6 mesecev, ker materino mleko ali pa mleko v prahu ne vsebujeta dovolj železa, da bi zadostila zalogam. Prav tako dodatno železo potrebujejo najstnice in ženske do menopavze, saj morajo nadomestiti izgubo zaradi mesečnega perila. Več železa potrebujejo tudi starostniki, bolniki med okrevanjem in aktivni športniki.

Zakaj pride do pomanjkanja železa?

Do pomanjkanja železa prihaja zaradi nepravilnega prehranjevanja, uživanja nekvalitetne in nezdrave hrane, hujšanja in vegetarijanstva. Telo bolje vsrkava železo iz živalskih kot iz rastlinskih virov, najboljši vir železa pa je rdeče meso. Na vsrkavanje železa iz rastlinskih virov lahko vplivajo različni dejavniki: vlakna, ki jih vsebujejo zlasti žita in stročnice, tanini, ki se nahajajo v vinu, čaju in kavi in pa kalcij, ki lahko v črevesju nase veže železo iz rastlinske hrane in tako zmanjša njegovo absorpcijo.

Po drugi strani pa lahko s pravilnim prehranjevanjem zadostimo vse potrebe telesa po železu. K temu pripomore tudi vitamin C, ki povečuje vsrkavanje železa iz rastlinskih virov.

Pri pripravkih, ki vsebujejo železo, je potrebna pazljivost. Pred uporabo raznih tablet je potreben posvet z zdravnikom, saj tudi prevelika količina železa v telesu ni zdrava. Poleg tega se železo v organih skladišči v obliki feritina in ga ni mogoče izločiti - zato lahko organe poškoduje. Presežek železa prav tako spodbuja bakterijska vnetja, ker bakterije za razmnoževanje potrebujejo železo.

Priporočljivi dnevni odmerki

 
Starost Moški
(mg/dan)
Ženske
(mg/dan)
0 - 6 mesecev 0.27 0.27
7 - 12 mesecev 11 11
1 - 3 let 7 7
4 - 8 let 10 10
9 - 13 let 8 8
14 - 18 let 11 15
19 - 50 let 8 18
51 let in več 8 8
Nosečnost - 27
Dojenje (do 18 let) - 10
Dojenje (od 19 let) - 9
 
   
   

Naravna pomoč

Pri Dr. Steinberger-ju so izdelali tri naravne sokove z dodanim dvovalentnim železom, ki ga telo zaradi 2+ oblike lažje vsrka. Za najmlajše je primeren Vitesse za otroke z dodatkom železovega (II) glukonata, ki na 100 ml vsebuje 3,5 mg železa. Vsebuje tudi vitamin C, ki poveča absorpcijo železa in s tem poveča izkoristek uporabe te izredno pomembne kovine v telesu.

Ȉe za pomanjkanjem trpi vsa družina, je zelo primeren sok Eisenblut Plus, ki spada v skupino terapevtskih sokov. Vsebuje toliko dvovalentnega železa, da zadosti dnevnim potrebam, poleg tega pa ima dodan tudi vitamin C, ki absorpcijo železa še poveča. Vsebnost železa je 75 mg na 100 ml soka.

Tretji sadni sok je Sok rdečega grozdja, ki vsebuje 3,5 mg dvovalentnega železa na 100 ml soka, poleg tega pa ima visoko vsebnost grozdnega sladkorja in fruktoze, zato je idealen vir energije.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se