Kako sta povezana imunski sistem in železo?
Poleg tega, da je železo sestavni del hemoglobina, ki omogoča rdečim krvničkam prenos kisika po telesu, je tudi sestavni del več sto proteinov in encimov. Ti so ključni za presnovo, sintezo DNA, za zaznavo pomanjkanja kisika in prilagoditev telesa življenju na različnih nadmorskih višinah. Nekateri sodelujejo pri razgradnji vodikovega peroksida ter tako varujejo celice pred škodljivimi kisikovimi zvrstmi, spet druge uporabljajo celice imunskega sistema v reakcijah uničenja bakterij.
Kakšni so znaki, da naš imunski sistem ne deluje optimalno in kdaj lahko sklepamo, da nam primanjkuje železa?
Najlažje prepoznamo človeka z oslabljenim imunskim sistemom po njegovi neodpornosti proti nalezljivim boleznim. Seveda lahko tudi človek z zdravim imunskim sistemom zboli, vendar je to le nekaj prehladov na leto, pri hujših boleznih pa mu uspe premagati bolezen z normalnimi težavami in v pričakovanem času. Naslednji znaki nam pomagajo prepoznati oslabljeno delovanje imunskega sistema, ki je lahko posledica pomanjkanja železa - slabokrvnosti:
- kronična telesna in duševna utrujenost - brezvoljnost - težave s koncentracijo in spominom - oslabelost mišic in hitra utrudljivost - krhki lasje in nohti - razpokani kotički ustnic |
- krvaveče dlesni - pekoč jezik - utrujene oči, ki se pogosto solzijo - izrazito mastni ali suhi lasje - slaba odpornost na nizke temperature - zmanjšana odpornost proti okužbam |
Kako do učinkovitega imunskega sistema? Kako poskrbimo za dovolj železa v krvi?
Sami ne moremo organizirati svojega imunskega sistema, pač pa lahko premislimo o vzrokih, ki morda motijo njegovo delovanje. Pomislimo ali ga obremenjujemo z neustreznim življenjskim slogom, neustrezno hrano in pijačo, se premalo gibljemo? Smo nenehno izpostavljeni stresu, imamo nerazrešene osebne težave, smo slabokrvni in nas na pomanjkanje železa opozori zdravnik? Potrebno je ukrepati! O priporočljivih odmerkih železa v posameznih življenjskih obdobjih ter pazljivosti pri jemanju smo že pisali, zato se bomo osredotočili predvsem na vire železa v hrani. Ker brez teorije ne bomo uspešni, se moramo podučiti o dveh različnih oblikah železa. To sta hemska in nehemska oblika železa.
Prva – hemska, je prisotna izključno v hrani živalskega izvora (jetra, rdeče meso, perutnina, ribe, školjke). Ta oblika se sicer lažje absorbira (15-35%), vendar pa predstavlja relativno majhen delež celotnega vnosa hrane.
Druga -nehemska oblika železa se nahaja tako v hrani živalskega kot rastlinskega izvora. Slabost te oblike železa je, da je njena absorpcija slabša (2-20%), odvisna je od kislosti želodčnega soka ter ostalih snovi v hrani. Prednost ji daje dejstvo, da železa v tej obliki zaužijemo več, saj je prisotno v polnozrnatih žitih, leči, fižolu in drugih stročnicah, temnozeleni listnati zelenjavi, suhem sadju, soji, orehih ...
Da bi se nehemska oblika železa v čim večji meri absorbirala, se mora železo, ki je v trovalentni obliki (Fe3+), pretvoriti v dvovalentno obliko (Fe2+). Na to pretvorbo ugodno vplivajo nekatere organske kisline, npr. askorbinaska kislina (vitamin C), citronska, mlečna kislina. Tukaj se skriva razlog, da nam v lekarni ob jemanju železovih preparatov svetujejo sočasno uživanje hrane z vitaminom C (citruse, paradižnik, papriko ...). Po drugi strani pa fitati v žitaricah in otrobih, polifenoli iz kave, vina, zelenjave in sadja, tanin v čaju ter kalcij v mlečnih izdelkih, zmanjšujejo absorpcijo železa. Te hrane zato raje ne uživajmo sočasno s hrano, ki je bogata z železom.
Naravna pomoč iz sokov
V pomoč pri pomanjkanju železa so nam lahko naslednji sokovi dr. Steinberger:
Eisenblut Plus – sodi med terapevtske sokove in ima najvišjo vsebnost železa med omenjenimi sokovi, to je 75 mg na 100 ml soka. Železo v soku Eisenblut Plus je v obliki glukonata, torej v dvovalentni obliki, ki se lažje absorbira. Kot dodatek vsebuje C-vitamin.
Bio sok iz rdečega grozdja - vsebuje 3,5 mg železa na 100 ml soka. Priporočamo ga v obdobju hitre rasti, v času menopavze ter med nosečnostjo in dojenjem. Pripravljen je iz biološko pridelanega rdečega grozdja in je zaradi grozdnega sladkorja naravno sladkega okusa.
Bio sok rdeče pese ter Bio naravni napitek iz pšenične trave prav tako vsebujeta železo, vendar ne v tolikšnih količinah kot zgornji trije sokovi. Oba sta bogat vir vitaminov in mineralov.
Besedilo: Rebeka Koželj