Telo vsebuje med 4 in 5 g železa. To v telesu opravlja številne funkcije. Predvsem je nujno potrebno za nastanek hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, ki s krvjo prenaša kisik do vseh tkiv in organov. Prav tako igra pomembno vlogo v imunskem sistemu. Znano je, da so ljudje, ki imajo nizko raven železa v krvi, manj odporni na okužbe.
Simptomi, ki spremljajo pomanjkanje železa: kronična telesna in duševna utrujenost, razdražljivost,slaba koncentracija, glavobol, omotica, pekoč jezik, razpoke v ustnih kotih, krhki lasje in nohti, slaba odpornost na nizke temperature in zmanjšana odpornost na okužbe.
Pri otrocih pa lahko pomanjkanje železa povzroča: nemir in motnje koncentracije.
Slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa je najpogostejša motnja, ki nastane zaradi primanjkljaja v prehrani, anemijo pa naj bi imela dvanajstina prebivalstva na svetu. Bolj pogosta je pri ženskah, prizadene namreč vsako četrto žensko.
Največ železa potrebujejo novorojenčki in majhni otroci. Zaloge železa se porabijo do starosti 6 mesecev, če mati doji, ker nadomestka ni - materino mleko po 6. mesecu starosti otroka ali pa mleko v prahu ne zadostita potrebam po železu. Prav tako dodatno železo potrebujejo najstnice in ženske do menopavze, saj morajo nadomestiti njegovo izgubo zaradi mesečnega perila. Več železa potrebujejo tudi starostniki, bolniki med okrevanjem in aktivni športniki.
starost | moški (mg/dan) | ženske (mg/dan) |
0 - 6 mesecev | 0.27 | 0.27 |
7 - 12 mesecev | 11 | 11 |
1 - 3 let | 7 | 7 |
4 - 8 let | 10 | 10 |
9 - 13 let | 8 | 8 |
14 - 18 let | 11 | 15 |
19 - 50 let | 8 | 18 |
51 let in več | 8 | 8 |
nosečnost | - | 27 |
dojenje (do 18 let) | - | 10 |
dojenje (od 19 let) | - | 9 |
Do pomanjkanja železa prihaja največkrat zaradi nepravilnega prehranjevanja, uživanja nekvalitetne in nezdrave hrane, hujšanja in vegetarijanstva. Telo bolje vsrkava železo iz živalskih kot iz rastlinskih virov, najboljši vir železa pa je rdeče meso. Na zmanjšano vsrkavanje železa iz rastlinskih virov lahko vplivajo različni dejavniki: vlakna, ki jih vsebujejo zlasti žita in stročnice, tanini, ki se nahajajo v vinu, čaju in kavi in pa kalcij, ki lahko v črevesju nase veže železo iz rastlinske hrane in tako zmanjša njegovo absorpcijo. Ni res, da z vegetarijansko prehrano ne moremo zadostiti potrebam telesa po železu, le sorazmerno več rastlinske hrane moramo pojesti (namesto 1 telečjega zrezka približno 2 kg špinače) in paziti, da zraven ne uživamo hrane, ki še dodatno zmanjša absorpcijo. Priporočljivo je uživanje vitamina C, ki povečuje vsrkavanje železa.
Absorpcija železa
V hrani je dnevno v povprečju 10 - 20 mg železa. Pri zdravem človeku se absorbira 10 % vsega železa, pretežno v dvanajstniku in zgornjem delu tankega črevesja. Lažje se absorbira dvovalentno železo kot trivalentno. Absorpcija je slabša, če želodčni sok ni dovolj kisel. Pri pomanjkanju železa je absorbcija med 15 in 20 %. Telo dobi 60 % železa iz mesa v obliki hema, 40 % pa iz zelenjave, sadja in žit, v nehemski obliki. Hemska oblika se boljše absorbira kot nehemska. Odstotek absorbiranega železa iz hrane se pri povečani količini zmanjša. Če odmerek železa naraste za 380 % (od 1,52 do 5,72 mg), se njegova absorpcija zmanjša na 36 % (iz 18 na 6,4 %).
Pomanjkanje železa pri nosečnicah
Pomanjkanje železa pri nosečnicah je pogost pojav. Zaradi razvoja zarodka in hitre rasti ploda se močno povečajo potrebe po železu in vitaminih. Telo začne pospešeno proizvajati rdeča krvna telesca in krvno plazmo, da zagotovi zadostno oskrbo ploda. V tem obdobju se lahko volumen krvi pri nosečnici poveča tudi do 50 %, pri čemer se nesorazmerno poveča delež plazme, kar vodi v razredčenje krvi in padec koncentracije hemoglobina. Koncentracija hemoglobina v krvi je najnižja med 25. in 30. tednom nosečnosti.
Nezdravljena slabokrvnost med nosečnostjo lahko vodi do prezgodnjega poroda, večje je tveganje za nastanek poporodne depresije in za slabokrvnost dojenčka v prvem letu življenja. Slabokrvnost se po porodu običajno še poslabša. Obstajajo tudi študije, ki pravijo da naj bi bila nezdravljena slabokrvnost nosečnice eden izmed vzrokov za avtizem pri otroku.
Kaj storiti pri pomanjkanju
Pri pomanjkanju železa lahko veliko naredimo sami. Spodaj je naštetih nekaj živil, ki vsebujejo veliko železa.
Živila, ki vsebujejo veliko železa
- sadje: rozine, suho sadje (marelice, dateljni, slive), jagode, borovnice, ribez, brusnice, aronija, hruške, banane, češnje,
- zelenjava: brokoli, špinača, beluši, buče, žito, paradižnikov sok, pšenični kalčki. gorčica, blitva, ohrovt, regrat, fižol
- meso: jetra, vse vrste rdečega mesa, perutnina, školjke, ribe.
Pri pripravkih, ki vsebujejo železo, je potrebna pazljivost. Pred uporabo raznih tablet je potreben posvet z zdravnikom, saj tudi prevelika količina železa v telesu ni zdrava. Poleg tega se železo v organih skladišči v obliki feritina in ga ni mogoče izločiti. Zato lahko organe poškoduje. Presežek železa prav tako spodbuja bakterijska vnetja, ker bakterije za razmnoževanje potrebujejo železo.
Eisenblut Plus je terapevtski tonik, ki ima najvišjo vsebnost med vsemi izdelki dr. Steinberger. Železo v toniku Eisenblut Plus je v obliki glukonata, torej v dvovalentni obliki, ki se lažje absorbira. Kot dodatek vsebuje C-vitamin. Cela steklenica (450 ml) vsebuje 337 mg železa, dnevni odmerek za odrasle (20 ml) pa vsebuje 15 mg železa.
Pripravila Urška Lučev, mag. farm.