Značilne moške težave, povezane s kroničnim stresom

Erektilna disfunkcija je ena glavnih kroničnih težav, ki pesti na stotine milijonov moških po vsem svetu. Doleti lahko že moške pred 30. letom starosti, nastane pa lahko tudi kot posledica stresne preobremenjenosti moškega.

V prispevku si bomo ogledali, kaj stres je, kako ga občutimo in kakšne posledice pušča na zdravje moškega, ko stres traja predolgo.

Kaj je stres?

Stres je normalna reakcija telesa na spremembo, izziv oz. stresni dejavnik. Poznamo ga pod nazivom »boj ali beg«. Telo v odgovor na stres proizvaja fizične in mentalne spremembe, ki nam omogočajo prilagajanje situaciji in včasih preživetje, lahko pa nas, če stres traja predolgo, tudi izčrpavajo.

Boj ali beg reakcijo telesa ob stresu, npr. na delovnem mestu, lahko občutimo enako, kot če bi se dejansko bojevali.

Verjetno ste že slišali, da je stres sicer lahko koristen, a lahko je tudi škodljiv. Koristen je v primeru, da je kratkotrajen, torej ko lažjo stresno situacijo hitro in uspešno obvladamo ter se povrnemo v stanje ravnovesja telesa in duha oz. UM - mirjenosti. Škodljiv pa, če je kroničen, se pravi traja dolgo – tedne, mesece ali leta (slabi odnosi med sodelavci, ločitev partnerjev, neozdravljivo bolan otrok, finančne težave, pravdanje na sodišču ...). V tem primeru se le s težavo in za kratek čas povrnemo v ravnovesje, če spoh, saj se odziv telesa na stres neprestano vklaplja. To pa nas lahko mentalno in fizično vse bolj izčrpava. Znake stresa je v izogib globljim posledicam zato dobro čim prej prepoznati.

Znaki stresa

Kronični stres se lahko odraža na različne načine. Lahko vpliva na naše obnašanje, fizično in mentalno počutje. Med pogostimi znaki so:

  • zmanjšana storilnost
  • napetost mišic
  • bolečine v vratu, ramenih in hrbtenici
  • glavoboli
  • nespečnost
  • pretirano ali pomanjkljivo hranjenje, poseganje po nezdravi hrani
  • nihanje razpoloženja, žalost, napadi jeze, zaskrbljenost ...
  • burne ali agresivne reakcije že na manjši stres
  • razbijanje srca
  • potenje
  • manj druženja, umik v osamo
  • upad energije
  • motnje koncentracije
  • zmanjšana odpornost in večja dovzetnost za prehlade in ostale okužbe
  • prebavne motnje
  • upad zanimanja za spolnost
  • upad zanimanja za telesno aktivnost
  • zatekanje k alkoholu, drogam in drugim odvisnostim itd.

Značilne moške težave, povezane s kroničnim stresom

V kolikor pravočasno ne ukrepamo in stres ustrezno obvladamo, lahko ta napreduje v resnejše težave. Med pogoste posledice kroničnega stresa pri moških sodijo naslednje:

Kronične bolečine

Stres na različne načine vpliva na bolečine. Tako denimo pojača občutljivost za bolečino, saj zniža testosteron in poviša kortizol. Napetost v mišicah zaradi stresa lahko povzroči ali okrepi bolečine v vratu, ramenih in hrbetnici. Ob stresu se bolečine zaradi vnetij sklepov povečajo, saj stres poglablja vnetja. Pogosteje se lahko pojavljajo tudi kronični glavoboli ali migrene. Ko zaradi stresa pridobivamo na telesni teži, tudi odvečni kilogrami lahko prispevajo k poslabšanju že obstoječih bolečin ali vnetij sklepov. Kronične bolečine med drugim motijo tudi spanec.  Vse to moškega spravlja v dodaten stres, kar še dodatno poganja začaran krog stresa.

Kronične težave s prebavili

Kronični stres povzroča prebavilom vedno hujše težave. Tem pa še dodatno škodujemo, ko posegamo po nezdravi prehrani (npr. predelanih ogljikovih hidratih) in pretiranemu pitju alkohola, s čimer moški pogosto poskušajo ublažiti stres. Težave segajo vse od črevesne disbioze, diareje, zaprtja, zgage, pa do čira na želodcu ali vnetja črevesja.

Motnje erekcije

Zavedanje partnerice, da je za težave v spolnosti lahko kriv stres, je moškemu lahko v veliko psihično oporo pri uspešnem obvladovanju stresa.

Erektilna disfunkcija je opredeljena kot nezmožnost doseči ali vzdrževati erekcijo za uspešen spolni odnos. O težavi govorimo, ko ta traja več kot šest mesecev.  Doleti lahko tudi mlajše moške pred 30. letom starosti. Med vzroke raziskovalci prištevajo tudi akutni in kronični stres, pa tudi stanja zaskrbljenosti, depresije itd.  Raziskave odkrivajo, da je stres na osebnem in poslovnem nivoju vodilni vzrok erektilne disfunkcije pri moških srednjih let. Zaradi stresa je vzdražen simpatičen živčni sistem in v porastu kortizol, kar ovira normalen proces erekcije. To moškega nedvomno spravlja v dodaten stres in zaskrbljenost za partnersko zvezo, kar ponovno poganja začarani krog stresa.

Neplodnost

Kronični stres vpliva ne le na upad testosterona, ampak tudi na proizvodnjo in kakovost sperme. Zmanjšajo se število spermijev oz. nasploh kakovost sperme, kar lahko poveča tveganje za pojav neplodnosti. Tudi ta težava lahko moškemu povzroča dodatno stisko.

Rak prostate

Ob kroničnem stresu je kronično aktiviran simpatični živčni sistem, ki je odgovoren za odziv telesa na stres, zavrt pa je parasimaptični živčni sistem, ki telo povrne nazaj v sproščenost. Njuna disharmonija naj bi igrala vlogo tudi pri nastanku raka prostate. Hormoni, ki se sproščajo pod stresom, podpirajo rast tumorjev in njihovo širitev. Stres zavira tudi delovanje našega imunskega sistema, zato je ta manj učinkovit pri iskanju in uničevanju potencialno rakavih celic.

Srčno-žilne težave

Med posledicami kroničnega stresa so tudi težave srca in ožilja, iz več razlogov. Kronični stres vpliva neposredno na zdravje srčno-žilnega sistema. Med drugim moti srčni ritem, dviga krvni tlak in povzroča vnetja arterij, kar lahko vodi tudi v srčni infarkt. A kronični stres tudi posredno vpliva nanj. V stresu se človek pogosto nagiba k uživanju preveč predelane hrane, sladkorja, alkohola,  spi premalo itd. Vse to lahko na dolgi rok vodi tudi v metabolni sindrom. To je skupek stanj (povišan krvni tlak, povišana krvna glukoza, debelost trebuha, nenormalne vrednosti krvnih maščob), za katere je znano, da povečajo tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2, srčnih obolenj in kapi.

Pasijonka, ki naj bi s svojim cvetom simbolizirala križanje Jezusa Kristusa,  vsebuje učinkovine, ki med drugim pomirjajo stres, zaskrbljenost in olajšajo uspavanje.

Ker kronični stres lahko resno ogrozi moško zdravje in dobro počutje, ga je dobro pravočasno prepoznati in učinkovito obvladati. Preberite, kaj je o obvladovanju stresa svetoval Alfred Vogel. Od stresa razburjeno telo pa lahko umirjate tudi s pomočjo A. Vogel Relax žepnega pršila iz pasijonke in melise.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se