Doktor, imam revmo ali artrozo?

Čutite bolečino v sklepih? Imate zjutraj občutek okorelih sklepov, čez dan pa bolečine v kosteh, mišicah in tetivah? Ti znaki so pogosto lahko posledica degenerativne bolezni kot je artroza, medtem ko je v Sloveniji 40- do 60.000 tisoč ljudi, prizadetih zaradi kronično vnetnega revmatizma.

V razvitem zahodnem svetu se vse več ljudi spoprijema z bolečinami v sklepih, mišicah in kosteh, vendar zaradi podobnih simptomov težko ločimo, ali bolehamo za revmo (vnetni proces) ali artrozo (degenerativne spremembe). Zato bomo v članku izpostavili bistvene razlike med obema boleznima ter odgovorili na vprašanji, kako poteka zdravljenje ter kako obvladati bolezen. Pojasnili bomo še, zakaj sta zdravili rastlinskega izvira Atroforce in Atrogel tako učinkoviti pri vnetih ali bolečih sklepih.

Revma je vnetno obolenje

Revma je nadpomenka in zajema več kot 100 različnih bolezni. Gre za skupino bolezni, ki v prvi vrsti prizadene kostno-mišični aparat: sklepe, hrbtenico, mišice in kite. Prav tako lahko pride do okvare tudi drugih organov, kot so pljuča, ledvice, oči, prebavila in celo osrednje živčevje. Prizadeti niso le starejši ljudje, ampak tudi mladi in celo otroci. Ti imajo kronične težave z revmo oziroma, strokovno  ̶  z vnetnimi revmatskimi obolenji ¹.

Med najbolj značilnimi vzroki za pojav revme so:

  • obraba sklepov
  • neugodna drža na delovnem mestu
  • dedna obremenjenost
  • slabo zaceljeni zlomi kosti
  • poškodbe kit
  • prirojene težave s sklepi

Revmo delimo na več skupin. Klasični revmatoidni artritis (vnetje na sklepih) prizadene male sklepe. Sledijo mu spondiloartritisi  ̶  ti poškodujejo tako sklepe kot hrbtenico. Med najbolj znane predstavnike te oblike revme prištevamo ankilozirajoči spondilitis in artritis, povezan z luskavico oziroma psoriatičnim artritisom. Naslednja skupina, ki ni prav pogosta, so vaskulitisi (avtoimunska bolezen, ki povzroča vnetje in zoženje krvnih žil). Prav tako med revmatske bolezni spada najpogostejša bolezen sklepov artroza, ki je posledica nevnetnih degenerativnih sprememb. Nekateri avtorji med presnovne revmatske bolezni prištevajo tudi osteoporozo (kost izgubi svojo trdnost in postane porozna).

Odgovor na vprašanje, ali imamo revmo, je vse prej kot enostaven. Le natančna anamneza, skrbno opravljen status ter pravilno izbrane laboratorijske in slikovne preiskave dajo odgovor na to vprašanje ¹.

Zdravljenje in obvladovanje bolezni

Zdravljenje revme je individualno prilagojeno posameznemu bolniku. Poleg zdravljenja s klasičnimi sinteznimi zdravili (analgetiki – lajšajo bolečine, nesteroidni antirevmatiki – blažijo tako bolečine kot sklepno vnetje, imunsko modulirajoča zdravila – vplivajo na imunski odziv in tako umirjajo vnetje) je ključno aktivno sodelovanje posameznika. Zato je za obvladovanje bolezni priporočljivo izvajati dihalne vaje (za razteznost prsnega koša in predihanost pljuč), telesno dejavnost in vaje za revmatike (izvajati čim več ustreznih rekreativnih dejavnosti) ter šport in rekreacijo (prilagojeno bolniku, ob koncu dejavnosti opravi še raztezne vaje) ².

Kaj pa pomoč iz narave?  Zelo učinkovito pri lajšanju dalj časa trajajočih bolečin in vnetij v sklepih ter mišicah je zdravilo rastlinskega izvora Artroforce, ki vsebuje izvleček korenine vražjega kremplja. Deluje protivnetno in protibolečinsko, blaži otekline ter izboljša presnovo, ta je namreč pri bolečinah v mišicah in sklepih lahko okrnjena. Prednost zdravila Atroforce; izvedene študije potrjujejo, da ga lahko jemljemo sočasno z drugimi zdravili. Prvi učinki jemanja zdravila Atroforce so zaznavni po 1- do 2 tednih, popolni učinek pa se razvije po 4 tednih.

Izvleček korenine vražjega kremplja; v korenini so iz farmakološkega (nosilci učinka) vidika pomembni predvsem iridoidni glikozidi: harpagozid, harpagid in prokumbid. Pri delovanju je precej verjetno, da prihaja do sinergizma (medsebojno dopolnjevanje dveh ali več snovi), saj so izolirane učinkovine precej manj učinkovite kot celoten izvleček. Zakaj pa ima izvleček vražjega kremplja protivnetni učinek? Raziskave so pokazale, da izvlečki vražjega kremplja zavirajo dejavnik tumorske nekroze α (TNF α), ki je pomembna tarča pri zdravljenju kroničnega vnetja. Prav tako imajo korenine vražjega kremplja zaviralne učinke na biosintezo tromboksana  ̶  edega izmed mediatorjev vnetja ᶟ.

Artroza prizadene predvsem starejše ljudi

Za razliko od vnetnih revmatskih obolenj, za artrozo, kjer gre za obrabo hrustanca (postopoma se zmanjšuje) v sklepu, obolevajo predvsem starejši ljudje, saj je bolezen znak degenerativnih sprememb, ki so posledica staranja. Znaki bolezni so v večji meri odvisni od posameznika, vendar so v večini primerov prisotni ostra bolečina, sklepna zakrčenost, zmanjšan obseg gibljivosti, sklepna nestabilnost, oteklina, vidne deformacije sklepa in pokanje sklepa med gibanjem.

Vzroki za nastanek artroze (najpogosteje sta prizadeta kolk ali koleno):

  • prekomerna telesna teža
  • prirojene nepravilnosti kolkov
  • prirojene noge v smislu X ali O
  • različna oblika vnetja kot je revmatoidni artritis
  • nestabilnost kolenskega sklepa zaradi poškodb kolenskih vezi
  • zlomi

Postopek zdravljenja

V zdravljenje artroze je vključena fizioterapija ali operativna zamenjava s totalno ali delno endoprotezo. Vendar lahko za lajšanje bolečin veliko naredimo tudi sami. Ob zmanjšanju telesne teže (izguba približno 10 % telesne teže zmanjša bolečino za vsaj polovico) so učinkovite tudi medikamentozne terapije ⁴, pri kateri sta zelo učinkoviti že omenjena Atroforce in Atrogel.

Atrogelt je zdravilo rastlinskega izvora, narejeno iz svežih cvetov arnike (deluje protivnetno in analgetično. Spojine iz arnike tudi zmanjšajo kopičenje trombocitov). Atrogel deluje protivnetno, zmanjšuje bolečine in okorelost sklepov. Prav tako zmanjšuje bolečine in vnetja, ki nastanejo zaradi akutnih (poškodbe) ali kroničnih (bolečine v hrbtu, revma, obraba sklepov) težav. Atrogel se ponaša tudi z učinkom hitrega delovanja, saj so študije pri akutnih primerih pokazale njegov učinek že eno uro po nanosu. Priporočljivo je, da na oboleli predel dvakrat do trikrat dnevno nanesemo približno 4 cm gela. Gela ne vtiramo, temveč ga na želeni predel le nanesemo.  

Suzana Križ

Vir:

  1. Doktor, ali imam revmo?, dr. Iztok Holc, Zbornik predavanj 25. Schrottovi dnevi, 2022.
  2. Revmatoidni artritis, dostopno: https://www.revmatiki.si/vnetne-revmaticne-bolezni/revmatodini-artiritis-ra/
  3. Vražji krempelj, kako dobro ga poznamo?, Farmacevtski vestnik, december 2018, št. 5, dostopno:, https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/06/fv_5_2018_net.pdf
  4. Navodila pacientom z artrozo kolena, Zdravstveni dom Ljubljana, dostopno: https://www.zd-lj.si/zdlj/images/Fizioterapija/navodila_pacientom_z_artozo_kolena.pdf

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se