Tradicionalno uporabo rdeče pese ob prehladih podpirajo tudi sodobne raziskave.
Tradicionalna uporaba rdeče pese ob prehladih …
Koristi rdeče pese za ohranjanje zdravja in pomoč ob številnih boleznih, ne le prehladnih, so že dolgo poznane, opisoval jih je v knjigi Ljudski zdravnik, tudi Alfred Vogel.
Alfred Vogel je kod ustrezno hrano za preprečevanje bolezni dihal priporočal rdečo peso in druga z vitamini in minerali, zlasti pa kalcijem bogata živila. Kalcij, ki ga rdeča pesa veliko vsebuje, je eden od mineralov, ki pomaga telo razkisati. Ko smo bolni in s tem zakisani, nam takšna naravna pomoč še posebej koristi.
Rdeča pesa se je uporabljala tudi pri slabotnih in obolelih za krepitev krvi. Vsebuje namreč veliko železa. 100 gramov soka naj bi vsebovalo kar 5 mg železa. Od nekdaj je že sestavni del protokolov za krepitev jeter in čiščenja telesa. Njeni betaini spodbujajo jetrne celice in varujejo pri motnjah jeter in žolčnih poti. Dobra kri in delovanje jeter pomeni tudi večjo obrambno moč pred mikrobi.
Z vlakninami, ki jih rdeča pesa vsebuje tudi podpira delovanje prebavil in ravnovesje črevesnih bakterij. Ravnovesje črevesne flore pomembno vpliva tudi na moč imunskega sistema in s tem na obrambo pred mikrobi v obdobju prehladnih obolenj.
Tudi iz zapisov patra Simona Ašiča je razbrati, da so rdečo peso priporočali pri povišani telesni temperaturi, pri gripi, pljučnici in na sploh pri obolenju dihal.
Tradicionalno uporabo rdeče pese ob različnih težavah vse bolj potrjujejo tudi sodobne raziskave. Kaj te pravijo o rdeči pesi v povezavi s prehladi?
Raziskava o rdeči pesi v povezavi s prehladnimi obolenji
Raziskava objavljena 2019, je ugotavljala ali je lahko rdeča pesa koristna za zaščito pred simptomi prehlada v času akutno povečanega stresa. Rdeča pesa je nadvse hranljivo živilo. Med drugim vsebuje nitrate, ki se v telesu presnovijo v dušikov oksid. Ta poveča pretok krvi in pomaga pri izboljšanju preskrbe telesa s kisikom. Obenem dušikov oksid predstavlja prvo obrambno linijo zaščite epitelnih celic (npr. sluznice dihal) pred škodljivimi mikrobi.
Stres je znani sprožilec mnogih težav - glavobolov, utrujenosti, izgube libida, motenj spanja in zmanjšanja odpornosti. Ko smo pod stresom, smo tako bolj ranljivi tudi za prehladna obolenja. Tekom stresa se tudi nivo dušikovega oksida, ki ga proizvajajo epitelne celice in imunske celice, zniža in s tem tudi funkcija astmatično prizadetih pljuč.
Študija je vključevala 76 študentov. Vsi so bili pod velikim stresom – približevalo se je obdobje zaključnih izpitov. Med udeleženci raziskave je bilo tudi 16 študentov z diagnozo astme. Celotno skupino so razdelili na dva dela. Prva skupina je en teden tekom opravljanja zaključnega izpita, dnevno uživala 70 mililitrov soka rdeče pese (kar ustreza 0,5 mg nitratov), druga pa nič. Pred, med in po enem tednu so pri študentih beležili stres, simptome prehlada in nivo izdihanega dušikovega oksida.
Raziskava je pokazala, da je sok rdeče pese tako tekom opravljanja izpitov in po zaključenih izpitih značilno zmanjšal pojav obolenj in simptomov prehlada. Navedeni učinki so bili močno povezani z dvigom nivoja izdihanega dušikovega oksida, kar nakazuje na dvig slednjega v telesu. Najbolj izrazito je bilo izboljšanje prav pri študentih z astmo.
Rdeča pesa poveča telesno razpoložljivost dušikovega oksida, kar med drugim pomembno vpliva na prvo obrambno linijo telesa pred mikrobi. Obenem, dušikov oksid poznano vodi do sproščanja sten krvnih žil, nižanje krvnega tlaka, izboljšanje pretoka krvi, v močnejše srce, kar lahko značilno prispeva k nižanju stresa.
Opisana študija tako dokazuje, da pitje soka rdeče pese ščiti pred s stresom povzročenimi prehladnimi obolenji. Še posebej je to dobra novica za ljudi z astmo, saj mikrobno vnetje pljuč simptome astme znano pojača. Slednje je lahko tudi življenjsko nevarno, ne le da povzroči veliko dni odsotnosti iz šole ali dela.
Nekaj idej kako rdečo peso ob prehladnih obolenjih uživati
Alfred Vogel je npr. ob disbakteriozi - porušenem ravnovesju črevesne flore (in s tem zmanjšanju odpornosti) svetoval 2-3 dnevni post s pitjem svežega soka rdeče pese. Tega razredčimo 1:1 z izvirsko ali mineralno vodo z malo ogljikovega dioksida. S tem se prizadetemu povrne tek, okrepi odpornost in na sploh celo telo.
Kot pomoč nižanju povišane telesne temperature ob prehladih, se priporoča piti sok rdeče pese razredčen z vodo 1:1. Dodamo lahko tudi sveže scejen sok limone. Pijemo po požirkih tekom celega dneva, v primeru izčrpavajočega vročinskega stanja.
Pater Simon Ašič, je npr. med drugim svetoval pitje soka ob gripi. Ljudem z občutljivimi pljuči je priporočal pitje soka rdeče pese oslajenega z medom. Pri težjih boleznih naj bi dnevno popili pol litra soka, ko se stanje izboljša pa četrt. Pili naj bi ga še dva meseca po ozdravitvi. Pater opozarja, da kuhana rdeča pesa ne velja za resno zdravilo.
Kakšno rdečo peso izbrati?
Najbolje je če imamo možnost, kupiti ekološko rdečo peso in iz nje sproti izcediti sok. Tako, bomo vedno zaužili svežega in s tem kar največ vitaminov, mineralov in ostalih njenih učinkovin. S kuhanjem in konzerviranjem se namreč zlasti vitamini izgubljajo.
Druga dobra možnost je, da kupimo sok narejen iz ekološke rdeče pese. Poiščite proizvajalce, ki so poznani po nežnih postopkih izdelave naravnih sokov, saj se s tem ohranjanja pestrost učinkovin. Takšni so denimo Dr. Steinberger sokovi. Npr. Bio sok rdeče pese v 100 % sok predelajo takoj po pobiranju iz njive. Da sok obdrži kar največ blagodejnih učinkovin je stabiliziran s hitrim postopkom pasterizacije, z nizko temperaturo in pod rahlim tlakom.
Besedilo: Adriana Dolinar