Kako občutimo žolčni napad?

Bližajo se praznični dnevi in z njimi tudi polno obložene mize dobrot. Kaj storiti,  če nas po zaužitih dobrotah zgrabi žolčni napad? Kako vemo, da gre res za žolčni napad in kako si lahko pomagamo?

Jetra med drugim tvorijo žolč in ga izločajo v žolčnik. Žolč se nadalje izloča v prebavila, kjer sodeluje pri prebavi s hrano zaužitih maščob.

Žolčni napad

Žolčni napad, ki ga lahko izzove tudi uživanje določene hrane, je običajno posledica vzdraženja žolčnika ali žolčnih izvodil zaradi žolčnega kamna.

Ko je naš način življenja, prehrane, hidracije … optimalen in ko so jetra zdrava, ta izločajo žolč normalne gostote in količine. Ko temu ni tako in smo večinoma dehidrirani, uživamo veliko sladkorja in sladic, trans maščob, rafiniranih olj, hitre hrane, jemljemo kontracepcijska sredstva, imamo npr. že težave z zamaščenostjo jeter, smo izvajali drastične shujševalne diete itd., lahko pride tudi do sprememb v sestavi žolča. Če v žolču dlje časa primanjkuje žolčnih kislin, imamo presežek holesterola in je žolč gost, se prično iz holesterola tvoriti drobni kristalčki (žolčni pesek), ki sčasoma lahko prerastejo v žolčne kamne.

Veliko ljudi se običajno niti ne zaveda, da imajo v žolčniku žolčne kamne, ki lahko merijo tudi par centimetrov. Pogosto jih ugotovijo nehote ob denimo ultrazvočnem pregledu trebuha zaradi kakšne druge težave. Žolčni kamni namreč ne bolijo, razen ko se ti premikajo ali zagozdijo, npr. v žolčevodu ob izločanju žolča iz žolčnika.  Pogosto se tak boleč premik žolčnega kamna oz. ti. žolčni napad zgodi prav med prazniki, ko zaužijemo obilje mastnih in sladkih dobrot. Kajti vsakič ko maščobe iz zaužite hrane dosežejo dvanajsternik, hormoni spodbudijo krčenje in praznjenje žolčnika, da se lahko v prebavila sprosti zaloga žolča, ki pomaga pri prebavi maščob in v maščobah topnih vitaminov. Če se ob tem premakne tudi žolčni kamen, imamo lahko problem.

10 do 20 % odraslih naj bi imelo blage do zmerne težave zaradi žolčnih kamnov. Vse pogosteje se težave z žolčnimi kamni pojavljajo po 60. letu starosti. Zaradi ponavljajočih žolčnih napadov pogosteje trpijo ženske (zlasti po 40. letu) kot moški.

Kako žolčni napad občutimo?

Glede na lego, velikost žolčnega kamna … lahko občutimo različne težave. Žolčna kolika pa je običajno tista bolečina, ki signalizira, da se je ob krčenju žolčnika skozi žolčevod premaknil tudi žolčni kamen, ki je delno ali pa popolnoma zamašil izvodilo.

Kako resna je situacija, nam lahko pove skupek simptomov.

Da gre za blažjo žolčno koliko zaradi prekinjajoče blokade žolčevoda, lahko prepoznamo po naslednjih znakih:

  • pojav nenadne in hitro stopnjujoče bolečine ali pritiska v zgornjem desnem delu trebuha
  • bolečina, pri nekaterih lahko seva v desno ramo ali pa pod desno lopatico na hrbtu
  • prav tako se lahko pojavi slabost in siljenje na bruhanje
  • bolečina se običajno umiri po 1 ali v 5 urah, kasneje lahko še rahlo boli cel dan

Da gre za hujšo žolčno koliko, ki je posledica vnetja žolčnika po zagozdenju žolčnega kamna, pa prepoznamo po naslednjih znakih:

  • bolečina je močna in vztrajna v zgornjem desnem delu trebuha, ki prav tako lahko seva v desno ramo ali pod desno lopatico
  • trebuh je lahko napihnjen in ob dotiku ali pritisku trd
  • lahko se potimo
  • lahko se pojavi slabost z bruhanjem
  • prisotna je lahko vročina in mrzlica (vročina je običajna pri akutnih in ne ponavljajočih težavah z žolčnimi kamni)
  • težava traja dlje, kot če gre le za žolčno koliko brez vnetja

Drugi znaki so lahko še:

  • slaba prebava, zlasti ob mastnih obrokih, spahovanje, tiščanje pod žličko,
  • nelagodje ali bolečine pri premikanju ali prepogibanju v predelu trebuha,
  • pojavi se lahko izguba apetita,
  • zaradi bolečin je lahko oteženo dihanje,
  • utrujenost,
  • zbujanje ponoči.

Kako si pomagati?

Če so bolečine neprestane, hude in trajajo več kot 6 ur, je dobro poiskati ustrezno pomoč.

V kolikor so težave blage ali kadar imamo težave le ob prebavi po obilnejši, mastni hrani in se te kažejo kot slabost, napenjanje, blaga bolečina oz. tiščanje v epigastričnem predelu, pa si lahko pomagamo z uživanjem Rowachola. Rowachol je zdravilo rastlinskega izvora za lajšanje težav pri nastanku žolčnih kamnov ter vnetju žolčnika. Umirilo bo žolčne kolike (jakost in pogostnost) saj sprošča mišice v steni žolčevoda in žolčnika (kar lahko tudi olajša premik kamna iz žolčevoda). Podpira telo ob morebitnih vnetjih žolčnika. Spodbujalo bo jetra k nastajanju bolj redkega žolča, kar pomaga preprečevati nastajanje novih žolčnih kamnov ter pomagalo pri raztapljanju in izločanju obstoječih.

Če imate prisotne žolčne kamne, vendar težav nimate, običajno zdravljenje ni potrebno, je pa smiselno spremeniti način življenja v smeri, da se žolčni kamni ne večajo in množijo, ampak manjšajo ter neboleče izločijo. Zato je tudi v tem primeru smiselno uživati Rowachol, da se dodatno podpre manjšanje in izločanje žolčnih kamnov.

Vabljeni, da več o tej temi preberete v knjižici Mali vodnik pri žolčnih kamnih.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se